Recensioner och andra omdömen
 
Från artikel i Ny Teknik onsdag 19 september 2007.

"Hjältesagor från datorernas storhetstid
Det fanns en tid, för inte alls så förfärligt länge sedan, då datorer fyllde hela rum, då hålkortsstansarna rasslade och ram-minnen syddes ihop av tusentals små ferritringar. En heroisk tid, då varje ny dator betydde nya tekniska genombrott - och för den delen ofta lika mycket tekniska återvändsgränder.
Tord Jöran Hallberg skildrar denna i dag närmast mytomspunna epok från svenskt perspektiv i IT-gryning."


Erik Mellgren, författare och journalist.
Från recension i Populär Historia nr 9 2007.

..."Det problematiserande draget saknas alltså, men Hallberg ska ändå rosas för en initierad, lättsam och humoristisk framställning, som även en mindre tekniskt kunnig får ut mycket av. Roliga är bilderna på forna tiders jättedatorer och beskäftiga vitrockar som svirrar runt i de kliniskt rena datorrummen - framtidens människor kommer säkert att le lika mycket åt vår generation. Till kapitlet humor hör främst historien om det ungersk-amerikanska datorgeniet John von Neumanns ingående inspektion av Besk. Vid demonstrationen lät man datorn spela "Helan går". von Neumann ska då ha ställt sig i givakt i tron att det rörde sig om den svenska nationalsången."

Folke Schimanski, historiker och författare.
Samtal på konsert 9 maj 2007.

"Din bok är väldigt bra."

V
iiveke Fåk, biträdande professor i Informationsteori.

Ur e-brev 26 april 2007.

"Ja det är en fantastisk bok! Vad grundlig du har varit. Det är ju en doktorsavhandling! Jag vet inte vad som fordras mer, men det kan du i så fall säkert också åstadkomma.
Jag läste den i ett streck i går kväll. Bläddrade visserligen snabbt sista tredjedelen. Sidan 73: Recept på ett relä! Det är ju en otroligt pedagogisk och rolig beskrivning!"

Elsa-Karin Boestad-Nilsson, tidigare chef för institutionen för Tillämpad matematik och databehandling vid avdelningen för fysik, FOA 2. Var bland de första som programmerade Besk.

Ur e-brev 19 april 2007.

"Den är fantastiskt bra; faktaspäckad och lättläst. Jag har sträckläst den som en roman. Grattis!
Mvh
Lennart"


Professor Lennart Ljung, medlem av Kungliga Vetenskaps Akademien & US National Academy of Enginering.
Ur recension i Bibliotekstjänsthäftet, nr 9 2007.

"IT-gryning är ett pionjärarbete inom modern svensk teknikhistoria. Sverige var tidigt ute med att bygga och använda datorer, men den svenska datorhistorien har hittills saknat en bred samlad dokumentation. En sådan ges här,"
"Tord Jöran Hallberg, tidigare aktiv på Saab och därefter universitetslektor i datateknik i Linköping, behandlar det rika men ofta svåråtkomliga materialet från epoken och kompletterar med intervjuer med ännu levande nyckelpersoner och unika bilder. Unik är också den personliga berättartonen som gör läsningen till ett nöje."

Sten Henriksson, tidigare universitetsektor i datavetenskap i Lund, har bl a skrivit om datorteknik i Nationalencyklopedin.
Ur recension i ÖstgötaCorrespondenten, måndag 16 april 2007.

"En tillbakablick på datorernas historia riskerar alltid att fastna i teknikaliteter, årtal och modellbeteckningar och därmed bli ett tabellverk utan nerv. Tord Jöran Hallberg lyckas överlag undvika den fällan. Och bitvis lyckas han även med konststycket att hålla fakta på toppnivå samtidigt som texten flyter på som i en thriller.
"
"”IT-gryning” kan läsas av alla som har ett historiskt intresse – boken kräver inga förkunskaper i datateknik. Den borde dessutom läsas av alla dem som ger sig i kast med att utveckla framtidens datorlösningar – om så bara för att ha koll på att IT-industrin inte började med Bill Gates, Apple eller Internet."

Jan Hederén, VD HomeCom, Ericsson, författare, tidigare journalist på Corren.
Ur recension i Computer Sweden, fredagen den 13 april 2007.

"Mycket har skrivits om våra svenska datorer och deras byggare och programmerare. Men Tord Jöran Hallberg är först med en bred översikt om utvecklingen från räknesnurror över flygdatorer och bandkaruseller till Axeväxlar."
"Tord Jöran Hallberg har skrivit en lättläst, informationstät och trevlig bok som tar ett brett grepp över svensk it-historia. Den är intressant läsning för den som varit med eller vill veta varifrån det hela kommer. Och den kan sättas i händerna också på folk utanför branschen."


Pär Rittsel, Reporter på Computer Sweden och expert på svensk datorhistoria, som han skildrat i många sakkunniga artiklar.
Ur e-brev 12 april 07

"Nu har jag läst ut boken. Det första jag vill säga är att jag är så otroligt imponerad av det enorma arbete som ligger bakom den. Hur länge har du hållit på?

Du skrev i ett mail till mig att boken är avsedd för sådana som jag och jag förstår precis hur du menar. Jag har noll koll på allt det tekniska som du beskriver men det är ÄNDÅ fängslande. Och roligt! Jag har skrattat högt många gånger. Först åt Stemmes uttryck om alla hålkorten som skulle få ligga kvar runt ekvatorn och även andra dråpliga formuleringar.
Att jag funnit så stort intresse i läsningen kan kanske bero på att jag arbetat så nära er datasnillen i 20 år. Men det är så roligt att liksom höra dig och minnas att det är ju just så här du uttrycker dig och som glatt mig många gånger.
"

Britta Elfvin, tidigare adm. ass. på Institutionen för Systemteknik, Linköpings Universitet.
Ur e-brev 9 april 07

"Nu har jag läst hela din bok, den är bra, tycker jag. Ett strävsamt arbete som du måste ha lagt ner på den.
(Sedan misstänker jag att du får och kommer att få en del synpunkter från diverse håll, när man inte är helt överens med dig eller när man tycker att du borde ha formulerat dig på annat sätt än du gjort. Tycke och smak, minnesbilder distorderade över tid o dyl. det får du väl bortse ifrån.)"

Gunnar Wedell, Pionjär med datorn Putte på Försvarets Forskningsanstalt, sedan chef för IBM Nordiska Laboratorier, för Stansaab och slutligen Datasaab AB.
Ur e-brev 4 april 07

"Jag är mycket imponerad över Din bok! Jag har ej anat att Du skulle bedriva denna grundläggande forskning, Du måste ha tillbringat hela Din lediga tid med det i flera år? Mycket intressant och gedigt. Bra!!! Dessutom mycket få korrektursaker".

Bernt Magnusson, programvarupionjär på det som blev Datasaab, sedan projektledare och & avdelningschef inom Ericsson Information Systems, Nokia och slutligen Ericssons mobiltelefoniavdelning, Linköping .
Ur recension på www.liu.se/liu-nytt, mars 07

....."Hans 400-sidiga bok berättar på ett vetenskapligt redigt, men samtidigt opretentiöst och ledigt sätt hur det kom sig att Bark och Besk och Sara kunde mäta sig med de stora internationella drakarna som IBM och Ferrantis rörbestyckade elektroniska vidunder.".....

Magnus Johansson, fil.dr. i datahistoria, tidigare projektledare för Sveriges Datamuseum, IT-ceum i Linköping, nu vid ER-avdelningen vid Linköpings Universitet.
Ur e-brev 16 mars 2007, kl 02.07

Anders Vistby på väg till Stockholm efter årsmöte med Datasaabs Vänner i Linköping:

....."svänger in på Mc Donalds utmed E4'an före Norrköping omkr kl 22
Glömmer att beställa något, utan sätter mig och öppnar 'julklappspåsen' med Din bok.

'Sveper över' boken och blir så imponerad över mängden fakta...samt att Du verkligen
har minst en räv bakom örat.

Då jag är vänsterhänt håller jag boken med höger hand och 'rullar' sidorna försiktigt
med vänster hand. Det gör att min upplevelse av boken går från slutet dvs 'nutid' tillbaka till 'itgryningen'.

Det blev en upplevelse som avgjorde mitt menyval på Mc Donalds.
En 45-grammare med en liten Cola.
Det gällde att komma hem snabbt som bara attan för att läsa mera.

Nu har jag t.ex läst om Orginal Odhner och minns helt klart fabriken i Gammelstadens dit
man for/bodde under NTP-projektet.
Alla dessa problem med bankterminalerna som tillverkades där.

Nåväl Du har gjort ett praktverk.
Underbart lättläst och faktaspäckad.

Utifrån mina förutsättningar så tror jag att itgryning
kommer att blir ett klassiskt bokverk i sitt fack".
....

Anders Vistby, Datasaabs Vänner.

Veteranklubben Alfa's hemsida 10 mars 2007

....."Alla som vill veta lite om starten av datorsverige, eller som var med, rekommenderas att läsa denna bok. Men gör som jag, läs något kapitel varje dag, så varar boken längre. 400 sidor går annars för fort när man läser nåt så intressant.

Kul att få läsa om att SRT en gång triggade Tord Jöran att gå den digitala vägen. Via den digitala överföringen mellan radarstation i luftvärnet till luftvärnskanoner (Tord Jöran gjorde lumpen som radartekniker i Luftvärnet) fick han smak för det digitala. Annars hade det nog inte blivit denna bok skriver han...
Saknar jag något? Ja det står mycket litet om analoga datorer som på 50-60 talet var en konkurrent till den digitala tekniken. Men dom analoga datorerna hade ju ingen framtid.....

Tack Tord Jöran! Bra gjort!

/Björn Sölving"

Björn Sölving, Veteranklubben Alfa, veteranklubbenalfa.se.

E-brev 9 mars 2007

"Hej!

Tack för boken som kom i veckan! Den verkar både intressant och underhållande.

Vänliga hälsningar
Anne Marcusson"

Anne Marcusson, bibliotekarie, Tekniska museet, Stockholm.
E-brev 17 februari 2005

"Hej, Tord Jöran!
Jag tycker att du gjort ett storverk! Som samlat så mycket fakta och berättelser, och lagt fram dem så trevligt och i de delar jag har insikt i också verklighetstroget. En särskild eloge får du för att du utrett ”myterna” om Besk och vederlagt både överord och obefogad skepsis, hos mig till exempel.
Hjärtliga hälsningar
Göran"

Göran Kjellberg, USA-stipendiat, Sveriges förste lärare i datorteknik, Bark- och Besk-programmerare.
E-brev 27 augusti 2006

"Ett sent men hjärtligt tack för den mycket intressanta skivan med manus i början på sommaren! När jag nu kommit till mer civiliserade trakter efter den härliga sommaren har jag också kunnat läsa den och jag är imponerad av Ditt vetande och all information som Du samlat. Du har verkligen gjort en kulturgärning i och med detta och dessutom på ett mycket trevligt och lättillgängligt sätt.
Tack!
Hälsningar
Lars"

Lars Arosenius, svensk pionjär med erfarenthet från Matematikmaskinnämnden, Wenner-Grens företag och IBM.
Anteckning utanpå manusbunten efter genomläsning augusti 2006

"Mycket läsvärt och välskrivet! Välavvägt! Den första skildringen som visar på bredden av de första decennierna av Sveriges intåg i datasamhället. På samma gång personligt (kanske för personligt ibland) och faktaspäckat.
Magnus"

Magnus Johansson, fil.dr. i datahistoria, mannen bakom Sveriges Datamuseum, IT-ceum i Linköping, nu vid ER-avdelningen vid Linköpings Universitet.
E-brev 9 november 2006

"Nu har jag läst igenom din text om Alwac-Wegematic igen och måste säga (om jag inte sagt det tidigare) att du gjort ett fantastiskt arbete, inte minst när det gäller research.
Mvh
Peter"

Peter Westerberg, intendent vid Projekt IT-historia, Tekniska Museet.